
OURU
Ouru tarkoittaa virtaa, vuota ja uraa. Virtauksessa vesi ei koskaan ole samassa kohdassa kahdesti. Virtaamme jatkuvasti jostakin johonkin, meillä on tarve päästä luo ja saapua sinne, minkä muistamme. Luomme jäljen, jota on helppo seurata aina uudelleen: Muistamme miltä tuntuu seurata tärkeää tunnetta ja rakasta muistoa, vaikka aikaa olisi välissä kulunut vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Vuon ura muodostuu virtauksesta, ja sen seinämät muistavat veden kosketuksen. Vaikka vesi ei olisi koskaan tuohon uraan pysähtynyt, se on kuivuttuaan, ilman vettä, edelleen veden muotoinen. Se kertoo tarinaa reitistä, veden toiveesta päätyä vuon toiseen päähän. Ura, ouru on muisto, jälki reitillä kulkeneesta toiveikkaasta, sisukkaasta virrasta.
Teoksen luomiseen osallistuneet henkilöt ovat koskettaneet teosta ja sen kautta kaikkia teoksen näkeviä ja kokevia ihmisiä. Punokset, sivelyt ja kaiverrukset pitävät sisällään hetkiä, jotka ovat muovautuneet tekijöidensä tunteista. Ne tavat joilla vaivaamme savea, sommittelemme värjäämiämme lankoja ja maalaamme ääriviivoja, se kosketus ja ilmaisu joka lopulta katsojalle välittyy, on heijastumaa tunteistamme ja koskettamiseen liittyvistä muistoista.
Teosta on inspiroinut maata ja kiveä muovaava veden virta ja veden läpi kuultavat kauniit kivikerrostumat ja kristallit. Kivet pitävät sisällään maan tunteita ja muistoja – minkä muotoisilta aikakaudet geologisesti näyttävät, miten kivimassat ovat kerroksittain liikkuneet. Kivien muistot ovat hitaita, mutta niitä on paljon. Saman peruskallion päällä on synnytty ja kuoltu lukemattomia kertoja. Kristallit ovat kuin tähtiä: Niiden värit ja valon heijastukset välittävät meille kuvaa menneisyydestä, mutta kauneudestaan huolimatta ne ovat saattaneet syntyä kovassa paineessa ja raaoissa olosuhteissa. Liikkuva, leikkisä ja päättäväinen vesi muovaa sinnikkäästi näitä hitaita elementtejä mieleisekseen. Kivien yltä kulkiessaan se jättää jälkeensä jäljen, mutta saa harmaatkin kivet pukeutumaan parhaimpiinsa.

Tunteiden ouru
Ouru-teos on vuorovaikutteinen taideteos, jonka taidetyöryhmä on suunnitellut ja joka toteutettiin yhdessä Hämeenlinnan vankilan vankien kanssa.
Teos välittää tunteita; se on käsinkosketeltava yhteys teoksen tekijöiden ja kokijoiden välillä. Teoksen voi kokea monilla aisteilla ja sen tavoite on kommunikoida tunteita ja muistoja erilaisten pintojen ja materiaalien avulla.
Taiteilijat suunnittelivat ja määrittelivät teoksen estetiikan, rakenteellisen ja tuotannollisen prosessin. Taiteilijat myös kuratoivat teoksen sisällön ja ilmaisun, sekä vastasivat laadukkaasta lopputuloksesta. Osallistujat puolestaan tuottivat teokseen sisältöä ohjatuissa työpajoissa. Kunkin osallistujan henkilökohtainen taiteellinen kädenjälki on olennainen osa teosta ja sen ilmaisua.
Teos sijoittuu uuden vankilan yhteiseen tilaan, avoportaikon viereiseen korkeaan seinään, josta se on nähtävissä neljästä kerroksesta. Teos on sijoitettu niin, että sen katsomisen lisäksi se on osittain kommunikoitavissa myös koskettamalla.
”Sä oot mahtava ja upea juuri noin!”
— Osallistuja

”Mikään ei kestä ikuisesti, eivät edes vaikeudet.”
— Osallistuja
Teoskokonaisuus

Teoskokonaisuus
Hämeenlinnan vankilaan tehtyyn teoskokonaisuuteen kuuluu kaksi teosta: Pääteos Ouru ja pienoisteos Ouru – Luo. Teokset ovat yhtenäisiä ja ne koostuvat samoista materiaaleista ja rakenteellisista komponenteista, mutta ne ovat keskenään erilaisia ja sijaitsevat eri tiloissa. Pääteos Ouru sijaitsee vankilassa tiloissa, joihin ulkopuoliset eivät pääse. Pienoisteos Ouru – Luo sijaitsee aulassa, jonka kautta vierailijat saapuvat vankilaan. Pienoisteos toimii pääteoksen perheenä tilassa, jossa sen pääsevät kokemaan myös vankien läheiset, joilla ei ole pääsyä pääteoksen ääreen. Pienoisteos mahdollistaa pääteoksen olemuksen kokemisen pienemmässä koossa. Pienoisteoksessa näyttäytyy sekä teos itsessään, että kokonaisuuden henki, estetiikka, materiaalit ja osallistamisen kautta luodun taiteellisen sisällön laatu.
Osa pääteoksesta on ripustettu kosketuskorkeudelle, ja teoksen kokijoita kannustetaan katsomisen lisäksi koskettamaan teosta. Teoksen luonteeseen kuuluu tunteiden välittäminen tekijöiltä kokijoille, ja tämän on ajateltu välittyvän teoksesta myös tuntoaistin, koskettamisen, kautta. Pienoisteos on ripustettu korkeudelle, jossa sen koko pinta-ala on kosketettavissa.
Ouru
Pääteos Ouru sijaitsee vankilan yleisissä tiloissa, joihin on pääsy sekä vangeilla että vankilan henkilökunnalla. Teos on ripustettu neljään kerrokseen ulottuvan portaikon ja kerrosten tasojen väliseen tilaan, jossa se on nähtävissä ja koettavissa kaikista kerroksista. Teos ulottuu noin seitsemän metrin korkeuteen ja se koostuu kahdeksasta osasta.

Ouru – Luo

Pienoisteos Ouru – Luo sijaitsee vierailijoiden tilassa. Teos koostuu kahdesta osasta, ja sen koko pinta-ala on kosketettavissa. Ouru – Luo on sekä itsenäinen teoksensa, että pääteoksen havainnollistaja: Se vie kokijan teoksen prosessiin ja kokemusmaailmaan. Pienoisteoksesta käy ilmi koko teoskokonaisuuden olemus, rakenne ja materiaalit.
”meillä on tarve päästä luo ja saapua sinne, minkä muistamme.”
prosessi ja materiaalit
Prosessi
Teoskokonaisuus valmistui ja se ripustettiin vankilaan keväällä 2022. Ripustusvaiheeseen mennessä sen luominen sisälsi pitkän suunnitteluvaiheen ja monivaiheisen luomis- ja työskentelyprosessin, jossa teosten henkeä ja sisältöä luotiin työpajoissa vankien kanssa ja jossa taiteilijat loivat, kuratoivat ja sommittelivat teoskokonaisuutta ja niihin tuotettua sisältöä.
Teosten tuotantoprosessi alkoi ideoinnilla, konseptin valmistelulla ja alustavan teoskonseptin hyväksymisellä. Prosessiin integroitiin vankilassa tapahtuneet työpajakokonaisuudet, jotka osallistivat vankeja teosten taiteellisen sisällön tuottamiseen. Koko prosessin ajan taiteilijat tuottivat teoskokonaisuuten itse sisältöä, johon työpajojen aikana tuotettu sisältö yhdistettiin. Teokset muuttuivat hiljalleen konseptista valmiiksi teoksiksi, ja jokaisen vaiheen aikana niiden muoto ja olemus muuttuivat jokaisen osallistujan kädenjäljestä orgaanisesti lopullista muotoaan kohti.
Materiaalit
Materiaalit teokseen valikoituivat osittain esteettisyyden ja osittain käytännöllisuuden vuoksi. Teosta luonnehdittiin konseptivaiheessa tunteita välittäväksi, useammalla aistilla koettavaksi kokonaisuudeksi. Lopullisen teoskokonaisuuden estetiikka muodostuu lempeästä, toiveikkaasta värimaailmasta ja sekä näkö- että tuntoaistin kautta koettavista elementeistä. Julkitila, vankilan tarpeet ja rajoitukset ja osallistaminen yhdessä sekä mahdollistivat, että rajoittivat teokseen valikoitavia materiaaleja ja taiteellisia työskentelytapoja. Teoksen rakenteissa ja materiaaleissa tuli ottaa huomioon myös paloturvallisuus, huollettavuus ja osien uusiminen.
Teoskokonaisuus muodostuu puupohjaisista moduuleista. Moduulien pinta on kolmiulotteinen, ja moduulit koostuvat sekä maalatusta puupinnasta, että moduulien pintaan kiinnitetyistä erilaisista materiaaleista (keramiikka, akryyli, tekstiili) valmistetuista osista.
Puurakenne ja taidemaalaukset
Teoskokonaisuus muodostuu puisista perusosista, moduuleista, jotka toimivat maalausten pohjina ja kolmiulotteisten osien kehyksinä. Puuosien rakenne suunniteltiin sellaiseksi, että ne voitaisiin pultata seinään tukevasti ja että ne kestäisivät niihin kiinnitettävien kolmiulotteisten rakenteiden painon. Taidemaalaus toteutettiin perusosiin niiden koko pinta-alalle ennen muiden osien kiinnitystä. Maalaus toimi kolmiulotteisten rakenteiden alla sekä väripintojen että muodonannon suuntaviivoina.
Keramiikka
Teoksen keraamisista paloista muodostuva osuus suunniteltiin siten, että sen eri vaiheita voitiin valmistaa osallistavien työpajojen avulla. Keraamiset osat tehtiin käsin levytekniikalla, niitä teksturoitiin ja niihin painettiin kuvioita, ne lasitettiin ja lopulta kiinnitettiin reikälevyyn rypäsmäisiksi sommitelmiksi. Reikälevyt keraamisine osineen kiinnitettiin ruuveilla puisiin, maalattuihin osiin.
Akryyli
Teoksen kolmiulotteinen osuus sisältää akryylipaloja, jotka on sommiteltu ja kiinnitetty keramiikkaosien kanssa limittäin ryppäiksi. Akryyli valikoitui materiaaleihin sen läpikuultavuuden, keramiikkaan verrattuna keveyden ja muodonhallinnan vuoksi. Akryylipalojen muoto suunniteltiin siten, että niitä voisi kerrostaa ryppäissä keramiikkapalojen kanssa. Palat suunniteltiin sekä käsin että digitaalisesti, sommiteltiin ja laserleikattiin muotoon ja osa paloista maalattiin joko osittain tai kokonaan.
Tekstiili – tuftaus- ja ryijytekniikka, punokset
Teoksen pinta-alasta suuri osa on toteutettu tuftaustekniikalla. Tuftauksessa käytettyjen lankojen laatu ja materiaali vaihtelee osiosta toiseen. Langat sisältävät sekä luonnonmateriaaleja että keinokuitua. Osiot on toteutettu osittain käsin, osittain konetuftauksena. Osioiden värisommitelmia ideoitiin ja käsin toteutettuja osia valmistettiin osallistavissa työpajoissa. Tuftatut kappaleet, ryijypalat, tupsut ja punokset sommiteltiin ja kiinnitettiin kokonaisuuksiksi, jotka kiinnitettiin maalattuihin puuosiin ja keramiikka- ja akryylipalaryppäitä kannatteleviin reikälevyosiin ruuveilla ja käsin ommellen.
Pääteoksen kosketettavat osat ovat tekstiiliosia.