
osallistaminen
Työpajat ja niiden merkitys
”Jos et sinä, kuka? Jos ei nyt, milloin?”
— Osallistuja
Teoskokonaisuus, joka sisältää teokset Ouru ja Ouru – Luo on syntynyt kolmen hengen taidetyöryhmän suunnittelemana ja Hämeenlinnan vankilassa järjestettyjen taidetyöpajojen osallistujien kädenjäljistä.
Vankien tuottama sisältö on olennainen osa teosta. Teos on taidetyöryhmän suunnittelema ja kuratoima, mutta teos on hengeltään osallistujien ääni, muistojen jatkumo ja tunteiden välittäjä tilassa, jossa vangit asuvat ja elävät.
Taiteilijat suunnittelivat teoksen taiteellisen kokonaisuuden sekä moduuleissa käytettävien materiaalien päämuodot ja värit. Vankilalla järjestetyissä työpajoissa tuotettiin näiden suuntaviivojen avulla vankien kanssa taiteellista sisältöä teoksen moduuleihin.
Työpajatyöskentely sisälsi taiteilijoiden ohjaamaa luonnostelua, materiaalikokeiluja, harjoituksia ja teokseen tulevien osien suunnittelua ja työstämistä.
Valmiissa teoksessa vankien luoma materiaali elää vuorovaikutuksessa taiteilijoiden luoman materiaalin kanssa.
Ohjauksessa korostettiin luovaa leikkiä, intuitiivista kokeilua ja prosessia, jossa lopputulos ei ole ainoa tavoiteltava asia. Teoksen ideoinnissa ja lopullisessa teoksessa käytetyn materiaalin tuottamisen lisäksi työpajojen tehtävänä oli mahdollistaa osallistujille uusia kokemuksia, uusien kädentaitojen oppimista ja avata näkymä ison teoksen suunnitteluprosessiin ja taiteilijoiden työskentelyyn.
Työpajakokonaisuuksien jälkeen osallistujat saivat vastata anonyymiin palautekyselyyn. Kyselyn mukaan teosprosessiin ja työpajoihin osallistuminen tuntui mielekkäältä, innostavalta ja inspiroivalta. Taiteen harrastaminen ja luovien taitojen mahdollisuuksien lisääminen olivat kyselyyn vastanneiden vankien keskeisimpiä toiveita vankilan toimintaan.
Osallistava prosessi
Osallistava taiteentekemisen prosessi poikkeaa taiteilijan yksilöllisestä vapaasta luomisen prosessista siten, että teoksen valmistukseen liittyy useampia teknisiä vaiheita ja prosessi sisältää tarkasteluvaiheita, joissa taiteellista sisältöä luodaan, tarkastellaan ja hyväksytään prosessiin osallistuvien tahojen kesken. Prosessi on verrattain suunnitelmallisempi ja sen voi sanoa joiltain osin lähestyvän taideteollista tuotantoprosessia.

Työpajat
KERAMIIKKA
Ensimmäinen työnimellä Tunne kutsutun taideteoksen ideoimiseen ja valmistamiseen liittyvä työpajakokonaisuus toteutettiin Hämeenlinnan vankilassa joulukuussa 2021 (13.–15.12.2021). Tässä työpajakokonaisuudessa työskenneltiin keramiikan ja tunneaiheiden parissa. Tunneaiheesta inspiroitumiseen käytettiin erilaisia luovuus- ja maalausharjoituksia. Keramiikkatyöskentelyssä käytiin läpi keramiikkapalojen työstämisen vaiheet lasitukseen asti.
Iso osa pajassa valmistuneista paloista valikoitui lopullisen teoksen sisällöksi.
AKRYYLI
Toinen työpajakokonaisuus toteutettiin tammikuun 2022 alussa (10.–12.1.2022). Ensimmäisen kokonaisuuden tapaan työpajat toteutettiin kolmena peräkkäisenä päivänä. Jokaisena päivänä työpajoihin osallistui kaksi eri ryhmää, toinen ennen lounasaikaa ja toinen sen jälkeen. Työpajojen väri- ja muotosommitelmia tehtiin monien erilaisten välineiden ja materiaalien avulla. Yksi olennaisista sommitteluaihioista olivat akryylimuovista leikatut palat, joita käytettiin materiaalina lopullisessa teoksessa. Päivien aikana syvennyttiin yhtenäisten värimaailmojen luomiseen ja muotojen sommitteluun kokeilujen ja harjoitusten avulla.
TEKSTIILI – tuftaus ja ryijytekniikka, punokset
Kolmas työpajakokonaisuus pidettiin helmikuun 2022 alussa (7.–10.2.2022). Työpäivien aikana tutustuttiin erilaisiin käsityötekniikoihin mm. lankojen värjäykseen, käsin tuftaukseen, erilaisiin solmintatekniikoihin, punoksien ja tupsujen tekoon.
Työpajoissa osallistujat suunnittelivat ja valmistivat teokseen tulevia tekstiiliosia.
Tekstiilimateriaalit ja käsityötekniikat olivat monelle jo entuudestaan tuttuja. Hämeenlinnan vankilassa on mahdollista myös suorittaa tekstiili- ja muotialan perustutkinto.
”Elä elämäsi hymyillen, hymyile läpi kyynelten, sillä kyyneliin on helppo nukahtaa.”
— Osallistuja

Hämeenlinnan vankila
Hämeenlinnan uusi 100 paikkainen naisten vankila avattiin 1.11.2020. Vankilassa on kahdeksan 12 paikkaista osastoa ja 2 paikkaa perheosastolla sekä 2 paikkaa nuoriso-osastolla. Vankilassa työskentelee noin 95 työntekijää.
Hämeenlinnan vankilassa vangit voivat työskennellä seuraavissa työpisteissä: kiinteistötyöryhmä, tekstiilihuolto, ompelimo, kirjasto, puutarhatyö ja siivoustyö. Työtoiminnoissa on mahdollista myös suorittaa ammatillisten tutkintojen tutkinnonosia. Työtoimintaan sijoittamattomille vangeille on tarjolla toiminnallisia ryhmiä.
Hämeenlinnan vankilassa voit hakeutua opiskelemaan peruskouluun, lukioon, ammatillisiin perusopintoihin valmentavaan koulutukseen (Valma), ulkomaalaisille tarkoitettuun suomen kielen opetukseen (S2) ja ammatillisiin opintoihin vankilan eri työtoiminnoissa.
Kuntoutuksessa toteutetaan päihdekuntoutusohjelmia, motivointi- ja keskusteluohjelmaa, lähisuhdeväkivallan katkaisuun motivoivaa ryhmäohjelmaa, terveysneuvontakursseja sekä liikuntaryhmiä. Lisäksi Hämeenlinnan vankilassa toteutetaan yksilöityä kuntoutusta.
Vankilassa toimitaan entistä enemmän vankien ja henkilökunnan vuorovaikutusta painottava toimintamallin mukaan.
