
taiteilijat
Hämeenlinnan naisvankilaan toteutettiin taideteos, jonka sisällöstä osa tuotettiin yhdessä vankien kanssa vankilassa toteutettavissa taidetyöpajoissa. Toteutus tapahtui talven 2021–2022 aikana.
Teoksen on toteuttanut kolmen taiteilijan työryhmä, Yasmin May Jaafar, Ruusa (Rosa Hultman) ja Viv Magia (Viivi Vierinen). Taiteilijat ovat Mimmit peinttaa -taidekollektiivin jäseniä ja sen lisäksi työskentelevät sekä itsenäisinä taiteilijoina että osana muita taidekollektiiveja. Hankkeen tuottaja: Rosa Hultman, Mimmit ry.
RUUSA | Rosa Hultman
Taiteilija | Tuottaja
Ruusa (Rosa Hultman) on helsinkiläinen taiteilija, joka on vaikuttanut aktiivisesti katutaiteen parissa vuodesta 2014 alkaen. Hän maalaa usein ajankohtaisesta aiheesta tai nappaa idean paikallisesta kulttuurista, missä ikinä maalaakaan. Ruusa tunnetaan myös kaupunkiaiheisista maalauksistaan, jotka pohjautuvat muistoihin ja merkityksellisiin paikkoihin kaupunkitilassa. Teoksille tyypillistä ovat hehkuvat värit ja elävä viiva.
Ruusan kiinnostus laaja-alaisempiin taiteellisiin toteutuksiin on vahvistunut viime vuosina. Vaikka hänen kokemuksensa julkisen taiteen parissa on ollut vahvasti erilaisissa katutaiteen projekteissa, Ruusan tavoitteena on kartuttaa osaamistaan jatkossa laajemmin julkisen taiteen hankkeissa.
Yksi viime aikaisista hankkeista on ollut osallistava julkinen taideteos Hämeenlinnan uuteen naisvankilaan, jossa hän toimi sekä tuottajana että taiteilijana osana työryhmää. Hanke toteutettiin vuosien 2021–2022 aikana.
Ruusan muita julkisia taideteoksia löytää tällä hetkellä muraalit Helsingin Myllypurossa, Vallilassa (yhteisteos) ja Hansakujan sillan alapinnan muraali (yhteisteos) Itäkeskuksessa sekä 2022 Kotkaan valmistunut Kotkan Meripäivien 60-vuotis juhlamuraali (yhteisteos).
Ruusan taidetta on nähty myös eri tapahtumissa, kuten: Kiasma Wall 2014–2015, Kallio Block Party 2015, Lux Helsinki 2019, Sideways 2019 ja Mimmit peinttaa 2015–2019, 2022, Blockfest 2016 ja 2022.
Oman taiteellisen toimintansa lisäksi Rosa Hultman (Ruusa) toiminut vuodesta 2015 tuottajana julkisen taiteen hankkeissa pääasiassa katutaiteen parissa, aiemmin Upeart:ssa ja vuodesta 2017 alkaen Mimmit ry:ssä sekä oman yrityksensä Ruusa Art & Production Oy:n alla. Hänet tunnetaan myös Mimmit peinttaa -katutaidekonseptin luojana (2015).
Koulutukseltaan hän on graafinen suunnittelija ja kuvittaja (Pekka Halosen akatemia, 2003). Vuoden 2021 alussa hän päätti lisäopinnot Julkisen taiteen erityisasiantuntijakoulutuksessa.
Viv Magia | viivi vierinen
Taiteilija
Viv Magia on kansainvälisesti työskentelevä helsinkiläinen katutaiteilija, visuaalinen taiteilija ja taidekonservaattori. Hän rakastaa suurien värikkäiden muraalien maalaamista, ja nauttii myös monialaisten yhteistöiden toteuttamisesta. Hänen luovaan työskentelynsä sisältyy maalausten lisäksi esimerkiksi kehollisia performansseja, installaatioita, digitaalisia teoksia, vaatteiden ja lavastuksen suunnittelua tanssiperfromansseihin, urbaaniin taiteeseen keskittyvien tapahtumien ja työpajojen tuotantoa sekä maalaustaiteen ja julkisen taiteen konservointia.
Viv Magian taianomaiselle realismille on tyypillistä voimakkaat väriyhdistelmät ja intuitiivisesti maalatessa syntyvä väreilevä muotokieli. Viv Magiaa inspiroivat luonnon mystiikka, likaiset pimeät sivukadut, kulttuurien kauneus sekä syvät tunteet ja yhteys.
Useiden maiden kaduilla maalaamisen lisäksi Magia on toteuttanut tilaustöitä ja katutaideteoksia mm. Helsingin, Vantaan ja Kotkan kaupungille (FIN), Final Outlines Gallery:lle (NOR), Museum of Contemporary Art of Santa Cruz:ille (BOL), Katukulttuurikeskus 4eskuela:lle (COL), Subcomplot-streetwear:ille (CL), Roskilde-festivaaleille (DK) ja monille muille.
Hän on osallistunut kutsuartistina katutaidefestivaaleille (Suomi, Chile, Meksiko, Bolivia, Kolumbia, Tanska, Norja), ja ollut Suomessa itse mukana järjestämässä ja tuottamassa kansainvälistä Mimmit peinttaa Suvilahti 2020 -katutaidetapahtumaa.
Viimeisimpiä Viv Magian suuria hankkeita ovat kolmen hengen työryhmänä toteutettava vankeja osallistava julkinen taideteos Hämeenlinnan uuteen naisvankilaan (2021–2022), puvustuksen suunnittelu ja toteutus Aleksanterin teatterissa esitettyyn tanssiteokseen Being (12/2021), nimikkomuraalin maalaus Ranskalaiselle Nelson Mandela -koululle paikallisen taiteilijan kanssa (Pariisi, 11/2021), sekä kolmen suuren tuulivoimaloihin maalatun muraalin suunnittelu, tuotanto ja toteutus ensimmäisenä Suomessa (8–10/2021).
Yasmin May Jaafar
Taiteilija
Yasmin May Jaafar on visuaalinen taiteilija, jonka taiteellinen työskentely ulottuu muun muassa muraali- ja maalaustaiteeseen ja katutaiteeseen, yhteisötaiteeseen, hahmosuunnitteluun, valokuvaukseen ja veistoksiin. Hänen loputon kiinnostuksensa erilaisia taiteellisen ja muotoilullisen ilmaisun menetelmiä kohtaan on saanut hänet tutkimaan ja kokeilemaan materiaaleja ja työtapoja laaja-alaisesti. Hän työskentelee kulttuurin kentällä sekä taiteilijana että visuaalisena suunnittelijana. Hänen teoksiaan on nähty tapahtumissa, näyttelyissä ja kaduilla sekä Suomessa että kansainvälisesti.
Hänen työtään inspiroivat esoteeriset elementit, leikin olemus, kaikkien olentojen välinen mystinen universaali yhteys ja tauotta virtaava muutoksen voima.
Yasmin May Jaafarilla on myös vuosien kokemus taiteilijaohjaajana toimimisesta. Ohjaustyöskentelyssään hän käyttää valmennuksellisia keinoja. Ohjattavilleen hän haluaa mahdollistaa sen, että taiteen kokeminen ja tekeminen voi toimia oivalluttavana kommunikoinnin välineenä. Työskentelyssään hän toivoo, että taiteen tekeminen ja kokeminen voisi laajentaa luovan prosessin ja luovan ajattelun ulottumaan myös taiteen kokijan arkeen.